Friday, July 20, 2012


Bismillahir rahmaanir rahiim

Ramadhan merupakan madrasah  yang disusun oleh Allah dengan sukatan  tarbiyah yang melahirkan muslim yang mencapai kemenangan di dunia dan akhirat. Kemenangan di akhir dengan ketakwaan dan kemerdekaan daripada neraka.Firman Allah :

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡڪُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِڪُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ  Wahai orang-orang Yang beriman! kamu Diwajibkan berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.

Firman Allah :

وَلَيۡسَ ٱلۡبِرُّ بِأَن تَأۡتُواْ ٱلۡبُيُوتَ مِن ظُهُورِهَا وَلَـٰكِنَّ ٱلۡبِرَّ مَنِ ٱتَّقَىٰ‌ۗ وَأۡتُواْ ٱلۡبُيُوتَ مِنۡ أَبۡوَٲبِهَا‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّڪُمۡ تُفۡلِحُونَ

189. dan bukanlah perkara kebajikan: kamu memasuki Rumah dari bahagian belakangnya (ketika kamu berihram) akan tetapi kebajikan itu ialah perbuatan orang Yang bertaqwa; dan masuklah ke Rumah (kamu) itu melalui pintunya, serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berja ya."

Ramadhan telah melakar sejarah kemenangan dalam pertembungan dengan musuh Islam. Kemenangan yang dicatat dengan darah mujahid yang ditarbiyah di  madrasah Ramadhan.

1-    Kefarduan puasa Ramadhan dan Jihad pada tahun 2H.

2-    Kemenangan dalam peperangan Badar Kubra pada tahun ke 2H.

3-    Penyediaan khandaq untuk perang Ahzab yang disambut kemenangan pada bulan syawal tahun 5H.

4-    Pembukaan Mekah pada tahun ke 8H.

5-    Peperangan Taif pada 8H.

6-    Peperanga Tabuk pada tahun 9H.

7-    Pembukaan Buit, kota milik Parsi  yang hampir dengan Kufah pada tahun 13H.

8-    Ketibaan Umar Al-Khattab dan pembukaan Baitul Maqdis pada 15H.

9-    Peperangan Qadisiyyah tahun 15H dengan kepimpinan Saad bin Abi Waqqas.

10- Pembukaan kerajaan Nubah, selatan Mesir  pada tahun 31H.

11- Pembukaan Andalus oleh tariq bin Ziyad pada 92H.

12- Kemenangan Kerajaan Abasiyyah terhadap Kerajaan Baizantin dalam peperangan Amuriyyah pada 223H.

13- Kemenangan tentera Salahuddin di Hithin pada 584H.

14- Kemenangan berhadapan dengan tentera Tartar di Ain Jalut pada tahun 658H.

15- Kemenangan di Mansurah daripada tentera Solibiyyah pada tahun 647H.

16- Kemenangan Kerajaan Othmaniyyah ke atas Rusia dalam peperangan Tatarijah pada 1809M

17- Kemenangan Mesir ke atas yahudi dalam perang 6 Oktober pada 1973M


TARBIYAH RAMADHAN DENGAN NILAI-NILAI  JIHAD.

1-    Ikhlas. Ramadhan mendidik hati supaya ikhlas dalam melakukan segala amalan dan perjuangan. Sabda Rasulullah :

من صام رمضان إيمانا واحتسابا غُفر له ماتقدم من ذنبه )متفق عليه
      Maksudnya : “Sesiapa yang berpuasa ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, nescaya diampunkan apa yang telah lalu daripada dosanya.”

رب صائم حظه من الصيام  الجوع والعطش

(رواه أحمد )
      Maksudnya : “Betapa ramai orang yang berpuasa, bahagiannya daripada puasa hanya lapar dan dahaga.”

2-    Takwa. Nilai ketakwaan penting dalam diri mujahid sebagaimana yang dipesan oleh Umar bin Al-Khattab kepada Saad bin Abi Waqqas dan tenteranya. Katanya : “Aku berpesan kepadamu dan tentera yang bersamamu dengan takwa kepada Allah.”

3-    Jihad mendidik  dan mengawal nafsu. Ramadhan menuntut jihad nafsi dan mujahadah dengan galakan Rasulullah tentang syafaat puasa dan al-quraan pada hari kiamat. Sabda Rasulullah :
الصيـــام والقــــرآن يشــــفعان للعبد يوم القيامة ، يقول الصيـــام : أى رب منعته الطعام والشهوة فشــــفعنى فيه ، ويقول القرآن : أى رب منعته النوم بالليل فشـــفعنى فيه، قال :  فيشفعان " (رواه الإمام أحمد والطبرانى)
      Maksudnya : Puasa dan al-Quraan akan memberi syafaat kepada seorang hamba pada hari Kiamat. Puasa berkata ; Wahai Tuhan ! Aku telah menghalangnya daripada makan dan syahwat, maka berilah kepadaKu untuk mensyafaatkannya. Al-Quraan berkata : “Wahai Tuhan ! Aku menghalangnya daripada tidur, maka berlah kepadaKu untuk mensyafaatkannya. Firman tuhan : Kamu berdua berilah syafaat kepadanya.”

4-    Jihad harta benda. Sabda Rasulullah :
روى الترمذي في صحيحه عن أنس قال : سئل النبي – صلى الله عليه وسلم –

أي الصدقة أفضل ؟ فقال :صدقة في رمضان "
Maksudnya : “Rasulullah pernah ditanya – Apakah sedekah yang paling afdhal? Rasulullah menjawab : Sedekah pada bulan ramadhan.
5-    Jihad untuk laksana kerja-kerja kebajikan dan kemasyarakatan. Sabda Rasulullah :

وينادي مناد يا باغي الخير أقبل ويا باغي الشر أقصر

      Maksudnya : Menyerulah malaikat, “Wahai orang yang mencari untuk melakukan kerja-kerja kebaikan dan kebajikan, teruskanlah. Wahai orang yang mencari-cari kerja-kerja kejahatan, cukuplah dan berhentilah.”

فقد كان رسول الله صلى الله عليه وسلم أجود الناس وكان اجود مايكون في رمضان حين يلقاه جبريل يلقاه كل ليلة فيدارسه القرآن فرسول الله صلى الله عليه وسلم حين يلقاه جبريل أجود بالخير من الريح المرسلة.) متفق عليه(

      Maksudnya : Sesungguhnya Rasulullah adalah orang yang paling pemurah. Rasulullah lebih bersifat pemurah di bulan Ramadhan, ketika Jibrail menemui pada setiap malam, maka baginda bertadarus al_quraan bersama Jibrail. Seterusnya Rasulullah sangat pemurah untuk melakukan kerja-kerja kebajikan bagaikan tiupan angin  yang bertiup

6-    Sabar. Sabda Rasulullah :

الصوم نصف الصبر»أخرجه الترمذي

      Maksudnya : Puasa adalah separuh kesabaran.

7-    Tawakal  dan bergantung harap kepada Allah.

ثلاث دعوات مستجابات : دعوة الصائم ودعوة المظلوم ودعوة المسافر ) رواه البيهقي وصححه الألباني(

Maksudnya : “Tiga doa yang dimustajab oleh Allah ; Doa orang yang berpuasa, doa orang yang dizalimi dan doa musafir.”

8-    Jihad untuk menegakkan pemisahan antara kebenaran dan kebatilan (furqan). Rasulullah telah mencontohi semangat jihad dan perjuangannya untuk menghadapi musuh di bulan Ramadhan bagi mencapai kemenangan Islam daripada kebatilan. Sabda Rasulullah :
وجاهدوا المشركين بأموالكم وأنفسكم وألسنتكم " ( رواه أبو داود) .
Maksudnya : “Berjihadlah menentang musyrikin dengan harta kamu, diri kamu dan lidah kamu.”
Agenda tarbiyah jihad di bulan Ramadhan yang sangat murni dengan nilai-nilai penting untuk menuju kemenangan Islam dan partinya perlu dihayati oleh setiap pimpinan dan penyokong PAS dengan ibadat puasa, tarawih, qiamulail, tadarus al-Quraan, iktikaf, sedekah dan zakat fitrah, kerja-kerja kebajikan, amal jamai dan solat jemaah. Wallahua’lam

0 comments :

ARKIB