Saturday, October 6, 2012

Petikan : Buletin Online
http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita5/khianat.jpgSETIU - Kehadiran puluhan ribu penyokong dan ahli PAS ke program Himpunan Kebangkitan Rakyat - PAS Ganti Umno Kali Ke-5 (PGU5.0) yang bermula semalam 5 Oktober, di Pekan Jabi dekat sini telah meningkatkan 'suhu kepanasan' politik tempatan.

Pelbagai acara sambutan PGU5.0 yang diadakan sejak pagi Jumaat, mengundang 'tumbuhnya' program-program 'semerta' Umno dan Barisan Nasional (BN) Bahagian Setiu.

Antaranya program sempena PGU5.0, adalah program Khidmat Massyarakat membaikpulih rumah rakyat dhaif di Kampung Tempinis dan Rawatan Perubatan Percuma oleh Pasukan Perubatan Yayasan Amal yang diadakan di seluruh kawasan Dewan Undangan DUN Jabi.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita5/IMG_1707.jpg"Umno-BN buat program serta merta untuk mengekang ahli dan penyokongnya yang semakin terhakis dalam DUN Jabi, antaranya saya difahamkan program penerangan di Kampung Tempinis dan mengagih-agih cermin mata kepada pelajar sekolah,

"ini memperlihatkan Umno-BN cemas dengan kebangkitan rakyat terutamanya saat semakin hampir kepada pilihanraya umum,"kata Pengerusi Majlis Tindkaan DUN Jabi, Dr Azman Ibrahim.

Beliau berkata demikian ketika ditemui bersama-sama Pasukan Perubatan Yayasan Amal memberikan rawatan percuma di Kampung Tok Dor Dalam.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita5/IMG_1696.jpgSelain program Kebajikan, program sehari suntuk Himpunan Ameerah yang berlangsung di Lata Belatan telah berjaya menarik minat ramai pemudi-pemudi dan menguatkan saf PAS Terengganu dalam persiapan menghadapi pilihanraya umum ke-13.

Sementara itu, acara pertandingan Futsal anjuran Dewan Pemua PAS Terengganu yang dijadualkan berlangsung di gelanggang Futsal Felda Selasih terpaksa di pindahkan ke gelanggang Futsal Kampung Lak Lok, Besut.

Menurut Setiausaha Dewan Pemuda PAS, Zaidan Abdullah, ia adalah kerana Pengurus Felda yang dikenali ramai sebagai penyokong kuat Umno-BN telah membantah dan membatalkan tempahan gelanggang Futsal di Felda Selasih.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita5/IMG_1703.jpgWalaupun beralih lokasi yang agak jauh, Zaidan berkata, pertandingan Futsal berjaya dianjurkan dan mendapat sambutan.

"Pasukan dari kawasan Setiu menjadi juara setelah mengalahkan pasukan dari kawasan Marang dengan jaringan gol 3 berbalas 2,"kata Zaidan

Kemuncak kebimbangan musuh PAS pada program hari pertama PGU5.0 adalah pengkhianatan yang dilakukan keatas bendera-bendera yang di pasang diseluruh DUN Jabi.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita5/futsal.jpgPerkara tersebut dikesan selepas ceramah Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu di Dataran PGU berjaya menghimpunkan tidak kurang 10,000 hadirin.

Para petugas PAS yang membuat rondaan mendapati bendera yang dipasang di jambatan bersampiran simpang Kampung Oh telah di patahkan dan dibuang.

"Masih ada lagi puak yang tidak bertamadun yang duk patahkan bendera (PAS),"komen Mohd Sabri, seorang petugas media PAS DUN Jabi ketika merakamkan gambar pengkhianatan yang dilakukan ke atas bendera PAS tersebut.
http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita5/khianat1.jpg

0 comments :

ARKIB