Wednesday, January 5, 2011

Posting ini daripada Ustaz Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat berkenaan polemik perlantikan Datuk Khusrin Munawi sebagai SUK Selangor di dalam blog beliau.


Ustaz Idris menulis,

Parti Islam SeMalaysia Pas berpendapat perlantikan Datuk Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru satu lagi pencabulan terhadap hak negeri yang sepatutnya tidak berlaku dalam semangat federalisme. Sebelumnya hal ehwal air yang sepatutnya hak negeri sudah dicabul, sekarang perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri pula, kerajaan pusat campur tangan dengan mengenepikan hak negeri.


Pas hendak mengigatkan kerajaan pusat, Selangor ada tuannya. Ketuanya Tan Seri Khalid Ibrahim, perlantikan SUK bukan seperti perlantikan Jawatankuasa Kampung Persekutuan (JKKP) hanya dengan tunjuk sahaja, Bukankah kita diajar hendak masuk rumah orang ada adabnya. Kerajaan Selangor dibentuk dengan mandat rakyat yang sah melalui proses pilihanraya, bukannya dengan kudita.


Tindakan yang dibuat oleh Ketua Setiausaha Negara yang melantik tanpa berbincang dengan Menteri Besar seolah-olah negara hendak menuju kepada Malayan Union di mana semua kuasa pusat membolot dan tidak menghormati hak-hak negeri. Kerajaan pusat mengajar kerajaan negeri supaya tidak mengikut semangat federalisme, nanti senjata makan tuan


Pas merasa bimbang dengan trend pencabulan hak negeri akan menjejaskan negara di pandangan mata dunia terutama pelabur luar kerana mereka akan memikirkan apa jaminan pelaburan mereka tidak dicabul. Pas hendak mengigatkan kepada BN, kalau pun hendak merampas Selangor berlawanlah secara anak jantan, bukan sebaliknya.


Kita di Terengganu sudah terkena bahana kuasa Kerajaan Pusat yang disalahgunakan seperti malayan Union dalam isu royalti. Akibatnya,duit royalti berbilion ringgit tak dapat diuruskan dengan bertanggungjawab oleh Kerajaan Negeri Terengganu sendiri. Lebih malang lagi, duit royalti tak dapat diaudit dan negeri Terengganu terus menjadi negeri kedua paling miskin.


Yang kita ada stadium yang runtuh, masjid kristal yang tak didirikan solat Jumaat dan kompleks replika tamadun Islam yang bernilai ratusan juta.

0 comments :

ARKIB