Tuesday, June 2, 2009

Stadium Sultan Zainal Abidin yang merupakan stadium utama di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu dan dijulang sebagai mercu tanda negeri Terengganu ole Kerajaan Negeri Teregganu rupanya tidak bertahan lama, ia runtuh pada pukul 9.30 pagi tadi, pada tarikh 2 Jun 2009.

Runtuh...!!!


Stadium ini menjadi gelanggang untuk Sukan Malaysia (SUKMA) ke 12 daripada 31 Mei hingga 9 Jun 2008 yang lepas, di mana ia dirasmikan dalam acara gilang gemilang oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-pertuan Agong, Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah pada 10 Mei 2009 dengan dihadiri oleh orang-orang kenamaan dan rakyat jelata.

Stadium ini juga mempunyai rekod gagal disiapkan mengikut jadual dengan perbelanjaan membina sehingga hampir mencecah RM 300 juta, walaupun begitu ada cakap-cakap ketika ia dirasmikan ia belum siap sepenuhnya kerana lengkungan bumbungnya tidak separa bulat sebagaimana sepatutnya yang boleh dilihat dengan mata kasar.

Di sebalik runtuhnya stadium ini, tergambar sifat rakus manusia yang mendapat keuntungan besar disebalik projek yang bukan sahaja disiapkan tidak mengikut spesifikasi bahkan membahayakan nyawa manusia, atlet, pegawai sukan, penonton, pelancancong bahkan yang lebih dasyat lagi bumbung di atas pentas Di Raja turut runtuh.

Stadium ketika perasmian.

Pembinaan sebuah stadium melibatkan kelulusan awal agensi-agensi kerajaan negeri, kontraktor-kontraktor yang dilantik, pakar perunding kejuruteraan, arkitek dan seterusnya pengeluaran CFO yang melibatkan pelbagai jabatan sepatutnya mampu menghalang mala petaka seperti ini, namun nampaknya seperti ada 'permainan' dalam padang yang tidak sama rata yang melibatkan pihak yang lebih 'atas', sewajarnya disiasat rapi oleh SPRM.

Sejak BN negeri mencadangkan rampasan royalti negeri Terengganu oleh Kerajaan Pusat dengan dinamakan wang ihsan, isu berkaitan perbelanjaan wang royalti itu oleh kerajaan BN di peringkat pusat atau negeri tidak pernah sampai kepada noktah yang menggembirakan dan memberikan manfaat kepada rakyat Terengganu sebagaimana sepatutnya, bersesuaian dengan jumlah mega juta-jutaan ringgit bagi projek-projek tersebut.

Alasan Kerajaan Persekutuan merampas semula 'wang ihsan' itu ialah kerana bimbang kerajaan PAS akan menyalahgunakan duit tersebut untuk kepentingan parti dan individu berkepentingan sehingga menjejaskan kebajikan rakyat Terengganu, nampaknya sebaliknya pula yang terjadi ibarat seperti mengangkat musang sebagai gembala.

Yang lebih teruk lagi, wang ihsan tersebut tidak bleh diaudit mengikut prosedur kewangan biasa Kementerian Kewangan, ia memang terbuka kepada penyelewengan.

Keruntuhan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin menambahkan remuk hati rakyat Terengganu yang telah sedia remuk, semua pihak yang pernah mengaut 'keuntungan' atau 'komisyen' patut disiasat.

Mulai hari ini, seperti biasa setiap pihak akan mengelakkan diri daripada dikaitkan dengan Stadium Sultan Zainal Abidin termasuk Dato' Idris Jusoh, BN Terengganu dan Kerajaan Pusat.

Jika kita masih yakin hanya BN yang mampu memerintah secara berkesan, keyakinan kita sangat jauh meleset.

1 comments :

Abdul Rahman said...

ada banyak lagi gambar kt sini.. jgn lupa comment.. biar org baca gok...
http://hiro-my-day.blogspot.com/

ARKIB